• Incl.Excl.
  BTW
 • Klantenservice
  0
  Sluiten

  Productgroepen

  Filters
    LEDPLANET.NL - Maandag 21 Maart 2023

    Wat is LED?

    Je hebt vast wel eens van LED gehoord, maar wat is het eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op deze technologie.

    Wat betekent LED?

    LED staat voor Light Emitting Diode, ofwel lichtgevende diode in het Nederlands. Het is een halfgeleidercomponent die licht uitstraalt wanneer er stroom doorheen gaat. LED's worden veel gebruikt in lampen en andere lichtbronnen vanwege hun efficiënte energieverbruik en lange levensduur.

    Hoe werkt een LED?

    Een LED bestaat uit een halfgeleiderchip die omringd is door reflecterend materiaal en verpakt in een epoxyhars om de chip te beschermen en licht te bundelen. Wanneer er een positieve spanning wordt aangelegd aan de ene kant van de LED, en een negatieve spanning aan de andere kant, ontstaat er een elektrische stroom die door de halfgeleiderchip heen gaat. Hierdoor worden elektronen vrijgegeven, die samenkomen met gaten en zo licht produceren.

    Verschil tussen LED en traditionele verlichting

    Traditionele verlichtingsbronnen zoals gloeilampen hebben verschillende nadelen ten opzichte van LED-lampen. Ze zijn niet erg energie-efficiënt, omdat veel van de elektriciteit die naar de lamp gaat, in warmte wordt omgezet in plaats van in licht. Bovendien gaan gloeilampen minder lang mee dan LED's, waardoor ze vaker vervangen moeten worden. Dit alles maakt LED's een aantrekkelijkere optie voor veel consumenten en bedrijven.

    Voordelen van LED

    Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van LED-technologie. Zo verbruiken LED's minder energie dan traditionele lichtbronnen en gaan ze veel langer mee, waardoor er kosten bespaard worden op onderhoud en vervanging. Daarnaast zijn LED's veiliger om te gebruiken omdat ze minder warm worden dan gloeilampen en andere traditionele lichtbronnen. Ook zijn LED's in staat om verschillende kleuren licht uit te stralen, waardoor ze flexibeler inzetbaar zijn.

    Toepassingen van LED

    Vanwege hun vele voordelen worden LED's tegenwoordig in allerlei toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan koplampen van auto's, televisieschermen, verkeerslichten, billboards, huishoudelijke verlichting en zelfs aquariumverlichting. Er zijn ook grootschalige projecten die gebruikmaken van LED-technologie, zoals het Sydney Opera House en de Burj Khalifa in Dubai.

    Conclusie

    LED is een veelzijdige technologie die al tientallen jaren bestaat en veel voordelen biedt ten opzichte van traditionele verlichtingsbronnen. Met hun efficiënte energieverbruik, lange levensduur en brede toepassingsmogelijkheden zijn LED's een interessante optie voor zowel consumenten als bedrijven. Of je nu op zoek bent naar huishoudelijke verlichting of grootse projecten wenst te realiseren: LED-technologie is wellicht de juiste keuze.

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »